Aktualności

Informacja

Strona znajduje się w archiwum.

Targowiska pod kontrolą

Data publikacji 02.06.2008

Ponad 100 punktów handlowych i gastronomicznych województwa świętokrzyskiego zostało skontrolowanych przez kieleckich policjantów, pracowników sanepidu, weterynarii oraz inspekcji handlowej. Większość ich właścicieli została ukarana mandatem karnym za szereg nieprawidłowości.

To pierwsza i nie ostatnia tak obszerna akcja, jaką na terenie województwa świętokrzyskiego przeprowadzili policjanci zajmujący się zwalczaniem przestępczości gospodarczej wspólnie z pracownikami sanepidu, weterynarii oraz inspekcji handlowej. Służby te w przeciągu czterech dni skontrolowały 114 punktów handlu mięsem, kurczakami, pieczywem, artykułami spożywczymi oraz punkty gastronomiczne.

Okazało się, że większość właścicieli kontrolowanych punktów w swojej działalności gospodarczej popełnia szereg nieprawidłowości. Niezgodności najczęściej dotyczyły braku odpowiedniej higieny i warunków sanitarnych oraz nieodpowiedniego sposobu przechowywania produktów pochodzenia zwierzęcego.

Blisko sześćdziesięciu właścicieli punktów, u których stwierdzono liczne uchybienia w tym zakresie, ukaranych zostało mandatami. Policjanci zapowiadają, że tego typu kontrole będą przeprowadzane systematycznie.
Powrót na górę strony